icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-instagram icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq

Verwarming

Uitleg over vloerverwarming en warmtepompen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Uw woning is voorzien van een lucht-warmtepomp. In tegenstelling tot een gas gestookte verwarming gebruikt een lucht-warmtepomp de warmte energie beschikbaar in de buitenlucht om de woning te verwarmen. Hoe doet een warmtepomp dit? Dit is eigenlijk heel eenvoudig! Denk maar eens aan een koelkast! Van de binnenkant koel, aan de buitenkant warm. Tenminste, niet zonder hulp van elektriciteit! Een warmtepomp werkt precies volgens hetzelfde principe. Maar dan omgekeerd.

Hoe werkt mijn vloerverwarming?

Het water dat door de warmtepomp wordt geproduceerd, heeft een lagere temperatuur dan wanneer gebruik wordt gemaakt van een Cv-ketel. Daarom is uw woning in plaats van met radiatoren voorzien van vloerverwarming. Er is een belangrijke eigenschap waar u bij vloerverwarming rekening mee moet houden. Dit is de tragere reactietijd. De tijd die het kost om de woning op de gewenste temperatuur te krijgen is aanzienlijk langer dan met conventionele radiatoren. Wanneer de verwarming uitgeschakeld wordt zal het bijvoorbeeld lang duren voordat de woning weer op gewenste temperatuur is.

Kan de warmtepomp tegelijkertijd tapwater en de woning verwarmen?

De warmtepomp kan één functie tegelijk uitvoeren. Hierbij krijgt de bereiding van het tapwater altijd voorrang. Mocht er dus zowel warmtevraag voor ruimteverwarming in de woning zijn en dient het tapwater opgewarmd te worden, dan zal de warmtepomp eerst het tapwater verwarmen voordat deze overschakelt op het verwarmen van de woning.

Mijn woning wordt niet warm.

Het verwarmingssysteem is een laagtemperatuur systeem. Dat houdt in dat de warmtepomp de woning verwarmt met een temperatuur van 35 graden Celsius. Hierdoor voelt u niet direct stralingswarmte van de vloerverwarming zoals dat bij een radiator wel het geval is. Door de lage temperatuur kan het ook ruimere tijd duren voordat de woning op de gewenste temperatuur is.

De temperatuur in mijn woning stijgt niet snel bij verwarmen.

Het verwarmingssysteem is een laagtemperatuur systeem. Dat houdt in dat de warmtepomp de woning verwarmt met een temperatuur van 35 graden Celsius. Hierdoor kan het een ruimere tijd duren voordat de temperatuur in de woning de doeltemperatuur bereikt heeft. Hoe groter het verschil is tussen doeltemperatuur en gemeten temperatuur, hoe langer het duurt voordat de doeltemperatuur bereikt is. Daarom adviseren wij dat u de doeltemperatuur zo constant mogelijk houdt. En daarnaast ramen en deuren gesloten te houdt wanneer het buiten koel is.

De badkamerradiator werkt niet.

Controleer eerst of de radiator is ingestoken in het stopcontact. Als dat het geval is, controleer dan of de knop op de thermostaat in de juiste positie staat. Zie de handleiding (klik hier voor PDF) voor de werking van de radiator.

Het lampje van de badkamerradiator knippert om de beurt groen en rood.

De radiator is in veiligheidsstand geschakeld. Dit komt voor als er kortsluiting optreedt of als er geen vloeistof in de radiator zit.

Kan mijn warmtepomp ook ’s winters warmte uit de lucht halen?

Ja, de buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze door aan de binnenunit in huis. De vloeistof die hiervoor wordt gebruikt, wordt ook warm van koude buitentemperaturen. Daarom levert uw warmtepomp onder alle (winterse) omstandigheden een behaaglijke kamertemperatuur en voldoende warm water.

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen?

Wij helpen je graag! Bel ons of vul het contactformulier in.

Neem contact op